ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΛΕΟΝ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΛΩΝ



Σημαντική θεωρείται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει της οποίας η παραγωγή οπλικών συστημάτων, κάθε είδους και χρήσης, κρίνεται από 1/1/2009 παράνομη. Το ίδιο θα ισχύει και για την εμπορία αλλά και κατοχή τους από πολίτες, κράτη ή ομοσπονδίες κρατών.
Η απόφαση αυτή, αν και έφερε σε αμηχανία πολλούς επίδοξους αγοραστές –κυρίως σε επίπεδο κρατών τα οποία έχουν δεσμεύσει σημαντικά ποσά για την απόκτηση τέτοιων συστημάτων– είχε αρχίσει να θεωρείται επιβεβλημένη, κυρίως εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν εδώ και αρκετό καιρό προς κάθε κατεύθυνση οι ίδιες οι βιομηχανίες οπλικών συστημάτων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι σημαντικότεροι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους προφασιζόμενοι ηθικούς λόγους.
Σταθμός σε αυτή την μακρόχρονη εξέλιξη υπήρξε και η προ τριετίας ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Lockmeed Hartin, Daniel Levinson, στην οποία έθεσε ως πρωταρχικό όρο για την επιβίωση της ανθρωπότητας την εξισορρόπηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας τής σχέσης οικονομική ανάπτυξη και ευημερία με την ισχυρή ηθική και πολιτισμική συγκρότηση του κοινωνικού ιστού.
Αυτή η τροπή, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο αντιδράσεις, κυρίως προερχόμενες από το εργατικό προσωπικό των βιομηχανιών αυτών, το οποίο ανέρχεται παγκοσμίως σε εκατοντάδες χιλιάδες και, όπως είναι φυσικό, ανησυχεί για το μέλλον του.
Επίσης, τρεις αφρικανικές χώρες, μέλη του ΟΗΕ, υπέβαλαν αίτηση διαγραφής από τον οργανισμό, θέλοντας να δηλώσουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο εν λόγω μέτρο. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν άμεσα έντονες διαβουλεύσεις του ΟΗΕ με αυτά τα κράτη, ωστόσο η όποια εξέλιξη είναι αβέβαιη, καθώς τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται άμεσα ή έμμεσα και πέρα από κάθε ηθική βάση επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα κράτη αυτά.
Στην Αθήνα, ταραχές σημειώθηκαν από αγανακτισμένους εργαζόμενους της ΕΑΒ και της ΕΒΟ. Η τάξη αποκαταστάθηκε όταν οι εργαζόμενοι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Βιομηχανίας κ. Αχιλλέα Παλαιοκρασά ότι, κατόπιν διαβουλεύσεων με την εργοδοσία τους, δεν τίθεται σε κίνδυνο κανένα κεκτημένο τους, και η παραγωγή άμεσα θα στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις.
Την απόφαση του ΟΗΕ έσπευσε να χαιρετίσει η Ένωση Ελλήνων Βιομηχάνων και η Εκκλησία του Ιεχωβά.

Περισσότερες ειδήσεις: